För privatpersoner är det dags att lämna in skattejämkning för nästa år

Uppdaterad: 21 feb 2019Den 5 november är senaste dagen att lämna in ansökan om skattejämkning för att den ska gälla från januari 2019. Nytt för i år är att man måste ansöka om jämkning varje år, det går inte längre att ha stående jämkning. Skattejämkning görs exempelvis av personer som har stora ränteutgifter eller som har inkomster från flera olika arbetsgivare eller pensionsinstitut.

Skatteverket anger orsaken till förändringen att man vill att så aktuella uppgifter som möjligt ska användas vid jämkningar då personen själv har de senaste uppgifterna om sina inkomster och utgifter för nästa år.

För att jämkningsbeslut säkert ska gälla från och med januari 2019 behöver ansökan komma in senast den 5 november. Vid senare ansökan gäller jämkningen så snart Skatteverket har fattat beslut.

Motiv för att jämka är att skatten som dras varje månad ska bli mer rätt från början, så att man slipper stor kvarskatt eller skatteåterbäring. Det kan vara aktuellt för den som har stora ränteutgifter eller inkomster från flera arbetsgivare eller pensionsinstitut. Den som bara jobbar en del av året eller har stora avdragsgilla kostnader för resor till och från arbetet kan också ha motiv att jämka.

De som tidigare haft stående jämkning informeras om förändringen via brev från Skatteverket

Skatteverkets infosida om jämkning


52 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Dyrare skattefri julgåva 2020?

När det nu är dags att börja fundera på årets julgåva för personalen och då det är många branscher som har anställda som fått slita hårt under lång tid p g a effekter av Corona så vill man kanske pass

FAR_Medlem_RGB.png
  • Facebook
  • Linkedin