Såhär inför julenMånga planerar säkerligen att vara lite generösa såhär inför juletiderna. Så varför inte kort gå igenom vad som gäller för dig som företagande tomte.

Julbord och julfest – avdragsgillt och inte

Som arbetsgivare kan du anordna en julfest för dina anställda som en skattefri förmån, men endast om det handlar om intern representation som personalfest. Efter att nya regler för representation trädde i kraft 1 januari 2017 är utgifter för julbord inte längre avdragsgillt alls.

Julbord och julfest

Utgifter för måltider som julbord är alltså inte avdragsgilla alls för företaget. Däremot får företaget fortsatt lyfta moms på utgifter för förtäring på underlag upp till 300 kr per person, alltså blir det åtminstone ett visst momslyft på kostnaden för julbordet.

Kringkostnader som musikunderhållning, lokalhyra och uppträdanden är avdragsgilla med 180 kr + moms per person. Utgifter för anställdas hotellövernattningar och resor i samband med julfest på annan ort är avdragsgilla i sin helhet om det handlar om max en övernattning och inte är en ren rekreationsresa.

Tänk på att kringkostnaderna bara blir avdragsgilla vid två personalfester per år för företaget. Du kan givetvis bjuda till fler fester – men då blir ingen del avdragsgill på tillställningarna utöver de två.

Julfest med familj och pensionärer

En anställds make, maka eller motsvarande samt pensionerade anställda som är med på julfest och julbord räknas som anställda i den mån man talar avdragsrätt för företaget.

Jullunch

Det är inte helt ovanligt med julluncher istället för julfest med julbord. Om företaget tar med personalen på en jullunch är det normalt inte att räkna som intern representation och därmed ska lunchen förmånsbeskattas som vanligt hos de anställda. Kostnaden blir avdragsgill på samma sätt som vanliga lönekostnader.

Julbord med kunder

Måltidskostnader ger ju inte rätt till avdrag från och med 2017. Det gäller också när företaget bjuder en kund på julbord i samband med en förhandling eller annan affärsmässig grund som innebär att det handlar om extern representation.

Om företaget däremot anordnar ett event som en kundutbildning, seminarium eller liknande skulle företaget kunna få avdrag för kringkostnaderna för eventet.

"Lyxig" julfest

Alltför påkostade julfester anses ofta ha ett tydligt inslag av personlig gästfrihet och kan därför räknas som lyxrepresentation och är därmed inte avdragsgillt för företaget. Det finns också risk för förmånsbeskattning för personalen vid alltför påkostade personalresor och andra personalfester. Någon exakt och absolut gräns för vad som räknas som lyx finns dessvärre inte, så rådet blir att hålla det hela på en rimlig nivå.

Julklappar till anställda och kunder

Julklappar till anställda

En grundförutsättning för att julklapparna ska vara skattefria för de anställda är att de är av mindre värde (se ovan) och ges till alla anställda, eller en större grupp av de anställda. Det är i övrigt väldigt fritt, men det finns ändå några begränsningar. Om företaget ger rena pengar eller presentkort som kan bytas mot pengar blir det förmånsbeskattning för den anställde (det blir som en extra hög lön för den anställde helt enkelt).

Se också upp för att låta den anställde bestämma att julklappens värde ska skänkas till ideella verksamheter som hjälporganisationer. Det finns många sådana att välja på och det är såklart behjärtansvärt att anställda hellre ser till andras behov. Men ett sådant beslut innebär att hela gåvans värde ska förmånsbeskattas hos den anställde.

Om företaget självt väljer att skänka pengar till ideella verksamheter har den anställde inget inflytande över gåvan och då är det heller inget som belastar de anställda mer än att de antagligen blir utan julklappar. Företaget får dock inget avdrag för gåvan eftersom den inte anses vara affärsmässig.

Reglerna för julklappar till anställda gäller också om du vill ge julklappar till styrelseledamöter.

Julklappar till kunder

Skatteverket anser att representationsgåvor som ges vid helger (t ex jul) eller personliga högtidsdagar inte är avdragsgilla. Det räknas som personlig generositet. Företaget kan dock få avdrag för enklare reklamgåvor av mindre värde till kunder. Det ska då handla om gåvor som har direkt anknytning till företagets verksamhet eller handla om enklare presentartiklar, exempelvis pennor eller produkter med företagets logga på. Enligt Skatteverket är beloppsgränsen för reklamgåvor 300 kronor inklusive moms.

Julklappar som är dyra

Om du är anställd i ditt eget bolag kanske du är frestad att ge dig själv en väldigt dyr julklapp. Det kan du förstås göra, men inte skattefritt.

För att en julgåva ska vara skattefri för den anställde får den kosta max 450 kronor inklusive moms. Däremot räknar man inte med fraktkostnader om sådana tillkommer. Om du håller dig inom beloppsgränsen får företaget lyfta moms och dra av kostnaden för julklappen.

Om du däremot köper en dyrare julklapp – från 451 kr – ska julklappens hela värde förmånsbeskattas hos den anställde. Företaget får då inte lyfta moms på kostnaden men den blir avdragsgill på samma sätt som lön. Det blir dock lite dyrare eftersom företaget dels inte kan lyfta momsen och dels måste betala arbetsgivaravgifter på värdet.


11 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Dyrare skattefri julgåva 2020?

När det nu är dags att börja fundera på årets julgåva för personalen och då det är många branscher som har anställda som fått slita hårt under lång tid p g a effekter av Corona så vill man kanske pass

FAR_Medlem_RGB.png
  • Facebook
  • Linkedin